Hur spelas Black Jack?

Blackjack är så populärt eftersom det är en unik kombination av chans och skicklighet. Syftet med spelet är att skapa en hand som ligger närmare 21 än dealerns utan att gå över. På casinon spelas blackjack med flera kortlekar.

Kortvärden
De öppna korten (knekt, dam och kung) är värda 10. Kort 2 till 10 behåller sina nominella värden.

Ess är värda 1 eller 11, beroende på handen. Varje gång ett ess kan användas som antingen 1 eller 11 kallas det för en mjuk hand. Varje gång ett ess måste användas som 1 (eller om det skulle tvinga din hand att överstiga 21) kallas det för en hård hand.

Spela blackjack
Spelarna placerar en insats i sin motsvarande cirkel. Dealern viftar sedan med en hand över bordet och stänger alla insatser. När det första kortet läggs på bordet måste alla ursprungliga insatser förbli oförändrade tills handen avslutas. Två kort delas ut med framsidan uppåt till varje spelare, och två kort (ett med framsidan uppåt och ett med framsidan nedåt) placeras framför dealern. Det kort som delas ut med den nedåtvända sidan är känt som dealerns hålkort.

Vad är blackjack?
En hand med ess och något kort med 10-värde med de ursprungliga två korten kallas blackjack; den ger 3 till 2 (vinn 15 dollar på en insats på 10 dollar).

Hitting-rundan
Spelare kan förbättra sina händer genom att ta ytterligare kort; detta kallas för att slå. Om en spelare vill ha ytterligare ett kort gör han eller hon en skrapande rörelse bakom eller bredvid satsningsområdet. En spelare kan ta kort tills han eller hon är nöjd eller tills handen överstiger 21 – det kallas för en paus. När en spelare bestämmer sig för att stanna (inga fler kort), görs en horisontell handrörelse ovanför spelarens insats.

Viktigt att notera: Dealers får inte ta emot verbala kommandon när de talar till händerna; en handsignal över bordet måste ges av varje spelare.

Slut på spelet
När alla spelare har spelat färdigt sina händer avslöjar dealern hålkortet och lägger båda korten uppåt. Givaren drar tills en total hård 17 eller bättre har uppnåtts. Givaren är skyldig att slå en mjuk 17 eller mindre oavsett spelarnas handvärden. Om dealern bryter, vinner alla återstående händer och betalas med jämna pengar. Om dealern slår till totalt hard 17 eller bättre, vinner händer som ligger närmare 21 än dealern. Händer som totalt sett är mindre än dealern förlorar. Om dealern och spelaren har samma totalsumma är resultatet en push: ingen vinner, ingen förlorar.

Viktigt att notera: Spelaren förlorar om dealern har blackjack och spelaren har en totalsumma på 21, vilket inte är blackjack.

Försäkring
Om dealerns öppna kort är ett ess erbjuds spelarna försäkring. Försäkring är en extra satsning där man satsar på att dealern verkligen har blackjack. En spelare kan satsa upp till hälften av den ursprungliga insatsen genom att placera checkar på Insurance Line. Vid denna tidpunkt kan alla spelare som fått blackjack omedelbart få betalt dollar för dollar på sin insats genom att säga ”even money”, oavsett givarens hålkort.

Givaren stänger sedan försäkringen med en handsignal och kontrollerar hålkortet. Om dealern verkligen har blackjack betalar försäkringen 2 till 1 och handen är över. Om dealern inte har blackjack förlorar försäkringsinsatsen och handen fortsätter.

Hur man delar i blackjack
Om en spelares två första kort har samma värde har spelaren möjlighet att dela dem för att skapa två separata händer. När man delar måste man göra en ytterligare insats som är lika stor som den ursprungliga insatsen och ge dealern en handsignal (två fingrar som är spridda isär). Spelaren spelar den första handen tills han/hon är nöjd, ger en stand-signal och spelar sedan den andra handen. Vid delning av ess får spelaren endast ett kort för varje hand.

Viktig anmärkning: När en delning resulterar i en hand som består av ett kort med 10-värde och ess räknas värdet nu som 21 eftersom blackjack endast är möjligt på de två ursprungliga korten.

Hur man dubblerar i blackjack
En självsäker spelare kan vilja dubbla ner genom att göra ytterligare en insats upp till beloppet för den ursprungliga insatsen. Dubbling down kan göras på alla kombinationer av två kort, utom på blackjack och delade ess. En spelare som väljer detta alternativ får bara ett kort till för handen. Alla andra regler gäller.

Om du gillar blackjack kanske du vill prova Double Deck Pitch. Det spelar ungefär som vanlig blackjack, förutom att dealern arbetar med två kortlekar i handen och att korten delas ut med framsidan nedåt.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*