Hur fungerar kryptovalutor?

Kryptovalutor, eller virtuella valutor, är digitala betalningsmedel som skapas och används av privatpersoner eller grupper.

Eftersom de flesta kryptovalutor inte regleras av nationella regeringar betraktas de som alternativa valutor – finansiella utbytesmedel som existerar utanför gränserna för statlig penningpolitik.

Bitcoin (BTC) är den främsta kryptovalutan och den första som användes i stor skala. Det finns dock hundratals kryptovalutor och fler uppstår varje månad.

Kryptovalutor som inte är Bitcoin kallas kollektivt för ”altcoins” för att skilja dem från originalet.


Vad är kryptovaluta? En introduktion till krypto
Funktionellt sett är de flesta kryptovalutor variationer av Bitcoin, den första allmänt använda kryptovalutan.

Liksom traditionella valutor uttrycker kryptovalutor värdet i enheter – du kan till exempel säga ”Jag har 2,5 Bitcoin”, precis som du skulle säga ”Jag har 2,50 dollar”.

På grund av deras politiska oberoende och i princip ogenomträngliga datasäkerhet åtnjuter användare av kryptovalutor fördelar som inte är tillgängliga för användare av traditionella fiatvalutor, som den amerikanska dollarn, och de finansiella system som dessa valutor stöder.

Medan en regering till exempel lätt kan frysa eller till och med beslagta ett bankkonto som ligger inom dess jurisdiktion, är det mycket svårt för den att göra detsamma med medel som innehas i kryptovaluta – även om innehavaren är medborgare eller lagligt bosatt.

Å andra sidan har kryptovalutor en mängd risker och nackdelar, som illikviditet och värdevolatilitet, som inte påverkar många fiatvalutor.

Dessutom används kryptovalutor ofta för att underlätta transaktioner på den grå och svarta marknaden, vilket gör att många länder betraktar dem med misstro eller rent av fientlighet.

Och även om förespråkarna framhåller kryptovalutor som potentiellt lukrativa alternativa investeringar är det få seriösa finansproffs som anser att de flesta mynt – med det viktiga undantaget Bitcoin och några andra – är lämpliga för något annat än ren spekulation.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*