Råbäcks herrgård

Råbäcks herrgårds nuvarande huvudbyggnad uppfördes på tidigt 1600-tal. Nuvarande interiör i byggnaden har fått sitt nuvarande utseende till stora delar av 1890-och 1918-års renoveringar.

Råbäck som ligger på Kinnekulles västra sluttning mot Vänern är omtalad för sina natursköna omgivningar, En vår vandring i Munkängarnas härliga grönska med doften av ramslök och många andra sköna blommor hör till en fantastisk upplevelse för både kropp och skäl. I slottets trädgård finner man också den så kallade Apostlagrottan med sina 12 sten stolar och S:t Ragnhilds källa. På gårdens ägor och Kinnekulles högsta punkt finner vi också bergets utsiktstorn med en milsvid utsikt.

Driften av egendomen har utöver jord-och skogsbruk även omfattat kvarn, mejeri, kalkbruk, stenhuggeri, rederi samt turisthotell. Stenhuggeri rörelse bedrevs på Råbäck fram till 1983 då Råbäcks mekaniska stenhuggeri lades ner, och är nu ett arbetslivsmuseum där man kan se hur den gamla verksamheten fungerade.

Egendomen har under århundradena tillhört ett antal kända släkter. På 15- och 1600-talet kan nämnas den adliga släkten Stake, under första hälften av 1700-talet ägs gården bland annat av Gyllengrip. Släkten Klingspor kom som ägare till gården första gången 1879. Fram till mitten av 1990-talet hade släkten Klingspor gården innan den gick över till nuvarande ägaren Erik Hemberg.