Mariedal

Mariedals historia kan vi spåra till medeltiden då platsen hade namnet Gudvalla ibland också benämnd Guddala. Under tidig medeltid lär det ett stycke från slottet i väster ha funnits ett kloster.

Under 1500-talet var slottet indragit till kronan, namnet har förändrats till Sörbodal, under senare delen av århundradet kom det genom byte i Sven Andersson Stålhandskes ägor. Därefter kan vi under första delen av 1600-talet se att det är ett antal förnäma ätter som ägt gården.

1665 kom gården i Magnus Gabriel De la Gardies ägor. Då revs den gamla medeltida huvudbyggnaden och en ny uppfördes, den vi i dag ser. Byggnaden ritades av arkitekten Jean De la Valle. Gården döptes då också om till Mariedal som troligen är efter hans dotter som avled 1667. Huvudbyggnaden är uppförd under perioden 166-1674. Interiören i slottet påminn er mycket om hur det såg ut vidd bygget på 1600-talet, bl a. är flertalet av dörrarna från den tiden.

En av de mer kända ägarna är greven Gustaf Piper som har Mariedal i början av 1800-talet. Han är också i området känd för att ha byggt Piperska lasarettet vid Lundsbrunns kurort, ett av länets äldsta sjukhus. Under senare delen av 1800-talet kom släkten Sparre i besittning av gården. På 1930-talet kommer släkten Virgin till gården vilka< innehar den samma fortfarande.